Fren Nedir? Ne İçin Kullanılır?

Frenler aracın bir parçasıdır ve tamamen güvenlik içindir. Modern araçlarda, iki yönlü fren sistemi bulunmakta, biri 2 taraflı daire fren sistemi diğeri ise disk frenleridir. 2 taraflı daire fren sisteminde bulunan 4 adet fren devridaim den yararlanamıyor. Bunun sebebi ise, şayet fren gücü bir anda bozulur ise, komple fren gücünün, göçmesini önlemektir. Ön ve arka freni, devridaim tarafından yönetilir. Direksiyon kullanımı halatlı palanga sayesinde değil, bir hidrolik sistem tarafından yönetilir. Fren sistemi, zor ısınan fakat buharlaşmayan ve aynı zamanda su çekmeyen bir sıvı ile doldurulmuştur.

Fren Sistemi
Fren pedalı üzerinden gerçekleşen basınç frenlere iletiliyor. Bu işlem birebir gerçekleşmiyor, öyle olmuş olsaydı arabayı frenlemek çok daha zor olurdu. Fren gücü destekleyicisi, istenilen fren basıncını, vericiye hesaplatıp bulduktan sonra, gerçekleştirir. Var olan fren güç destekleyicisini, aracı çalıştırmadan önce ayağınızı fren pedalına koyarak, araç çalıştıktan sonra ise, yavaş yavaş geri çekerek hissedebilirsiniz.


Fren basıncı, fren sıvısını etkiliyor ki, bu da diğer yandan söz konusu basıncı fren pistonlarına iletir. Pistonlar, fren kaliperinin içerisinde bulunur ve fren tabakalarını baskı yaparak kaliperin dışına atar. Balatalar fren diskine baskı yapar ve bu durum, sürtünmekten dolayı aracı durdurur. Fren sisteminin kalitesi, lastiklerin ve yolun durumu fren mesafesini belirler.

kaynak:tasit